Zdravé recepty

Ananásový smoothie

Ingrediencie:

100 g ananásu, 1 banán, 1 zelerová stonka, 100 ml kokosového mlieka, 100 ml filtrovanej vody.

Príprava: 

Ananás nakrájaný na menšie kúsky vložíme do mixéra spolu s banánom. Pridáme dôkladne umytú a nakrájanú zelerovú stonku. Zalejeme kokosovým mliekom a filtrovanou vodou. Mixujeme až kým nevznikne krémové smoothie. 


Batátový krém s opraženou šalotkou

Ingrediencie(na 4 porcie):

2 stredne veľké sladké zemiaky, 2 PL kokosového oleja, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml kokosového mlieka, 1 šalotka - nakrájaná na jemno, 2 strúčiky cesnaku - nakrájané na jemno, 2 stonky zeleru - nakrájané na drobno, 1 ČL kari korenia, 1 ČL morskej soli, čerstvá bazalka.

Príprava:

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Sladké zemiaky nakrájame na kocky a položíme na naolejovaný pekáč. Osolíme a pečieme 1 hodinu. Potom vyberieme z rúry a počkáme, kým vychladnú. 

Medzitým v hrnci zohrejeme olivový olej na strednom stupni. Restujeme cesnak a zeler 5 minút. Pridáme kari korenie, restujeme a neustále miešame cca 30 sekúnd. Hrniec odstavíme z variča. 

Po upečení bataty pridáme do hrnca. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a prikryjeme. Varíme 15 minút. Polievku odstavíme a necháme vychladiť. 

Mixujeme v mixéri, alebo použijeme ponorný mixér na získanie krémovej konzistencie. Potom znovu varíme na strednej teplote. Pridáme kokosové mlieko, neustále miešame a varíme 5 minút. 

Na záver dozlatista poprášime na kokosovom oleji šalotku a nasypeme do taniera s polievkou. Môžeme pridať čerstvé lístky bazalky.


Domáca granola

Ingrediencie (na 4-6 porcií)

2 šálky špaldových vločiek, 1/2 šálky nasekaných mandlí, 1/2 šálky nesladených sušených hrozienok, hrsť sušených goji, 1/4 šálky tekvicových semienok, 2 - 3 polievkové lyžice medu, 2 PL kokosového oleja, 1 štipka morskej soli.

Príprava:

Predhrejeme rúru na 150 stupňov. Všetky ingrediencie zmiešame v miske čistými rukami, aby sa dobre zmiešali. Kokosový olej by nemal byť stuhnutý, takže ho pred prípravou necháme pri izbovej teplote. 

Zmes vysypeme na plech a utlačíme. 

Necháme piecť 10 minút, až kým nebude granola zľahka do zlatista opečená. 

Pred podávaním alebo uskladnením by mala granola vychladnúť. Môže sa uchovať vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a suchom mieste až 2 týždne. 

Náš tip: Granolu môžete na raňajky zaliať horúcim alebo studeným mliekom a máte hotovo. 


Grilovaný baklažán s jogurtom

Ingrediencie (na 2 porcie)

2 baklažány nakrájané pozdĺž, 1 strúčik cesnaku, 100 g bieleho jogurtu, 20 g nasekaných vlašských orechov, granátové jablko, olivový olej na potretie, šťava z 1/2 citróna, čierne korenie, čerstvý koriander, 1 PL morskej soli.

Príprava:

Pokropíme kúsky baklažánu morskou soľou a vložíme do cedidla nad misku na 1 hodinu. Odvodnia sa, vodu potom jednoducho vylejeme z misky. 

Zohrejeme panvicu na vysokú teplotu.

Okoreníme plátky baklažánu s čiernym korením a jemne potrieme olivovým olejom. Položíme ich na panvicu a grilujeme, kým nebudú zlatisté z každej strany. Potom ich odložíme nabok.

Na jogurtovú omáčku zmiešame v malej miske jogurt, nasekaný koriander, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, soľ a korenie. 

Granátové jablko rozkrojíme na polovičku a varechou búchame po vonkajšej strane, aby semienka vypadávali do misky. 

Grilované baklažány polejeme jogurtovou omáčkou, čerstvým koriandrom, vlašskými orechmi, a semienkami granátového jablka. 


Šálková hrášková polievka

Ingrediencie (na 4 porcie):

4 šálky čerstvého/mrazeného hrášku, 2 šálky zeleninového vývaru, 2 šálky filtrovanej vody, 1 šálka nakrájanej cibule, 1/3 šálky čerstvého petržlenu - nakrájaného, 2 PL kokosového oleja, 2 ČL morskej soli, 1/2 ČL čierneho korenia.

Príprava:

Vo veľkom hrnci roztopíme kokosový olej, pridáme cibuľu a začnime restovať 5 - 10 minút, kým cibuľa nezmäkne. 

Pridáme zeleninový vývar a vodu. Zvýšime teplotu, aby zmes zovrela. 

Pridáme hrášok a varíme 3 - 5 minút, hrášok musí zmäknúť. Ak používame mrazený hrášok, bude to trvať kratšie. 

Polievku odstavíme z tepla, a pridáme čerstvý petržlen, soľ a čierne korenie. 

Na vytvorenie krémovej konzistencie použijeme ponorný mixér, alebo polievku postupne mixujeme v mixéri. 


Hráškové lievance

Ingrediencie (na 4 porcie):

300 g ošúpaných uvarených zemiakov, 100 g zeleného hrášku, olivový olej, 100 ml zeleninového vývaru, 2 vajíčka, špaldová múka - podľa potreby, štipka tymiánu, 1 ČL prášku do pečiva, mleté čierne korenie, morská soľ.

Príprava: 

Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, zalejeme vodou a trochu posolíme. Necháme zovrieť vodu a potom plameň stiahneme, aby len jemne vrela, kým zemiaky nezmäknú (približne 15 - 20 minút). 

Medzitým zohrejeme na miernej teplote olivový olej vo veľkej panvici. Keď je olej zohriaty, nasypeme na panvicu hrášok a trochu soli a znížime teplotu. Smažíme približne 15 minút za občasného miešania, až kým hrášok nezmäkne. 

K uvareným zemiakom primiešame zeleninový vývar, vajíčka, čierne korenie, tymián. Popučíme všetky prísady, kým nevznikne jemná zmes. Primiešame špaldovú múku s práškom do pečiva, kým nedostaneme "lievancovú" konzistenciu. Nakoniec pridáme hrášok.

Do panvice vlejeme olivový olej. Do zohriateho oleja pridáme lyžicu cesta, aby sa vytvorila placka. Podľa veľkosti panvice môžeme robiť niekoľko placiek naraz. Necháme ich smažiť do zlatista, potom ich otočíme na druhú stranu a smažíme tiež do zlatista. 


Ovsené cookies

Ingredience (na 20 kusov):

1/2 šálky ovsených vločiek, 2 PL včelieho medu, 3 PL strúhaného kokosu, 3 banány, kešu orechy, sušené brusnice.

Príprava:

Rúru predhrejeme na 180 stupňov, nasekáme kešu orechy a brusnice na menšie kúsky. Vo veľkej miske pomocou vidličky popučíme banány. Pridáme ovsené vločky, kokos a med. Dôkladne všetko premiešame, aby vzniklo cesto. Do cesta pridáme kešu orechy a brusnice a znova premiešaj. V rukách tvarujeme guľky a tie roztlačíme do tvaru cookies. Ukladáme na plech a dáme piecť do rúry na 10 minút.


Zdravé brownies

Ingrediencie (na 12 kusov):

1 PL masla, 2 vajcia, štipka morskej soli, 1/4 šálky jogurtu, 1/2 šálky kokosového cukru, 5 PL mlieka, 3/4 šálky bio kakaa, 1/4 ČL prášku na pečenie, 3/4 šálky špaldovej múky.

Príprava:

Predhrejeme rúru na 150 stupňov a pripravíme plech s rozmermi 20 cm x 20 cm. 

V miske rozmiešame zmäknuté maslo, vajcia a soľ. Primiešame jogurt a kokosový cukor. Dôkladne vymiešame. 

Do misky pridáme mlieko a znova premiešame. Pridáme kakao, múku a prášok do pečiva. Miešame, kým nevznikne dokonalé cesto. 

Cesto nalejeme na plech a vložíme do rúry na 15 - 20 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. 

Náš tip: vo vodnom kúpeli roztopíme 80% čokoládu a pomocou lyžice dekorujeme vrch brownies. 





Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.