Zdraviu prospešné oleje
Ak je pre vás najdôležitejšie hlavne zdravie a štíhla línia, ani tuky nemusia byť vaším nepriateľom. Sú nevyhnutné na podporu rastu buniek, na dostatok energie, ochranu orgánov, produkciu hormónov a podporu vstrebávania živín.
Kľúčovou otázkou je, kde sa "zdravé" tuky skrývajú?
Ich skvelým zdrojom sú oleje. Správny výber odrody oleja a jeho vhodné použitie vás nabije zdravím a vitalitou. Rozhodujúcim faktorom pri výbere oleja je práve spôsob využitia.
Neviete sa rozhodnúť, po ktorom siahnuť?
STABILITA. Pri tepelnej úprave potravín je dôležité si uvedomiť tepelnú stabilitu oleja. Je to bod, pri ktorom sa olej začína prepaľovať, a tým nielen stratí vzácne zloženie, ale negatívne ovplyvňuje zdravie. Na tepelnú úpravu pokrmov sú najlepšie oleje:
Repkový: najlepší olej na vyprážanie a tepelnú úpravu pokrmov s vysokou stabilitou. Obsahuje tokoferol - antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie a pôsobí ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Avokádový: využitie tohto výnimočného oleja je všestranné. Je vhodný aj na vyprážanie, ale najčastejšie ako skrášľovací olej. Je priam nabitý vitamínom A, D a E, základnými stavebnými jednotkami zdravej žiarivej pokožky. Pýši sa vysokým obsahom lecitínu, ktorý znižuje hladinu cholesterolu, prečisťuje steny ciev a posilňuje činnosť srdcového svalu. Cenné zložky dokážu urýchliť proces hojenia. A ak vás trápi zopár nadbytočných kíl, avokádový olej podporuje proces trávenia a dopomôže vám sa ich zbaviť.
Ryžový: novinka na regáloch z ryžových otrúb s unikátnym zložením mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Je ideálny nielen na tepelnú úpravu pokrmov, ale je aj tajomstvom krásnej pleti a vlasov japonských žien. Cenné zloženie ryžového oleja zmierňuje tvorbu vrások, zvyšuje pevnosť a pružnosť pokožky.
KONOPNÝ OLEJ. Ak ste tento olej ešte nevyskúšali, je čas to zmeniť. Lisovaný za studena pôsobí antibakteriálne, spomaľuje proces starnutia a bráni rozvoju rakovinových ochorení. Obsahuje špeciálny proteín globulín - edestín, ktorý je podobný globulínu v ľudskej plazme. Dodá vynikajúcu chuť šalátom a nepečeným dezertom.
CÉDROVÝ OLEJ je lisovaný za studena z orieškov sibírskej borovice je uctievaný od staroveku. Obsahuje 5-krát viac vitamínu E ako olivový olej. Je dokázané, že pomáha pri chronickom únavovom syndróme a zlepšuje celkovú výkonnosť, obranyschopnosť a náladu. Doprajte si 2 - 3 čajové lyžičky denne 30 minút pred jedlom počas jedného mesiaca - a "liek na 100 chorôb" vám zaručí blahodarné zdravotné účinky.
Oleje skrývajú v sebe okrem špeciálnej chuti aj významné zdravotné benefity, ktoré po pravidelnom používaní rozžiaria vašu tvár aj myseľ. Začnite ich využívať a naštartujte prirodzenou cestou uzdravujúce procesy vo svojom tele.
