Tvarohová štrúdľa s jahodami
Na 10 porcií potrebuješ:
Na cesto:
- 125 g hladkej špaldovej múky,
- 50 g zmäknutého kvalitného masla,
- 50 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho),
- 1 žĺtok,
- štipku morskej/himalájskej soli,
- ½ čl octu,
- 1 vajíčko na potretie,
Na plnku:
- 250 g jemného tvarohu,
- 70 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho),
- 50 g domáceho medu,
- 1 žĺtok,
- 200 g jahôd,
- 1 lyžice trstinového cukru,
Na jahodový dip:
- 100 g jahôd,
- 1 lyžicu trstinového cukru alebo domáceho medu.
Postup:
Z múky, masla, jogurtu, žĺtku, soli a octu si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.
Medzitým pripravíme plnku.Tvaroh rozmiešame spolu s jogurtom, medom a žĺtkom do hladka.
Jahody umyjeme a nakrájame na plátky. Keď je cesto vychladené, rozvaľkáme ho na tenký plát.
Rozvaľkané cesto opatrne preložíme na tri časti a v mieste zhybu jemne zatlačíme. Bude to pre nás značka, pokiaľ budeme cesto nakrajovať na pásiky. Cesto opäť rozložíme a ostrým nožom nakrajujeme kraje cesta na cca 2 centimetrové pásiky presne po značku z oboch strán. Do stredu cesta navrstvíme tvaroh, na ktorý poukladáme na plátky nakrájané jahody. Jahody posypeme lyžicou trstinového cukru. Konce cesta zahneme tak ako na bežnej štrúdli smerom k plnke. Potom začneme plnku prekladať pásikmi z bočných strán raz z jednej a raz z druhej strany až do konca.
Štrúdľu preložíme na plech vystlaným na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme cca 30-35 minút.
Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame s jahodovým dipom, ktorý urobíme z roztlačených jahôd a trstinového cukru .
Tip: Ak pri pečení trošku plnky vytečie, vôbec to nevadí. Jednoducho ju naservírujeme spolu so štrúdľou na tanier.
