Tvarohová štrúdľa s jahodami

28.04.2020

Na 10 porcií potrebuješ:

Na cesto:

  • 125 g hladkej špaldovej múky,
  • 50 g zmäknutého kvalitného masla,
  • 50 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho),
  • 1 žĺtok,
  • štipku morskej/himalájskej soli,
  • ½ čl octu,
  • 1 vajíčko na potretie,

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu,
  • 70 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho),
  • 50 g domáceho medu,
  • 1 žĺtok,
  • 200 g jahôd,
  • 1 lyžice trstinového cukru,

Na jahodový dip:

  • 100 g jahôd,
  • 1 lyžicu trstinového cukru alebo domáceho medu.

Postup:

Z múky, masla, jogurtu, žĺtku, soli a octu si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.

Medzitým pripravíme plnku.Tvaroh rozmiešame spolu s jogurtom, medom a žĺtkom do hladka.

Jahody umyjeme a nakrájame na plátky. Keď je cesto vychladené, rozvaľkáme ho na tenký plát.

Rozvaľkané cesto opatrne preložíme na tri časti a v mieste zhybu jemne zatlačíme. Bude to pre nás značka, pokiaľ budeme cesto nakrajovať na pásiky. Cesto opäť rozložíme a ostrým nožom nakrajujeme kraje cesta na cca 2 centimetrové pásiky presne po značku z oboch strán. Do stredu cesta navrstvíme tvaroh, na ktorý poukladáme na plátky nakrájané jahody. Jahody posypeme lyžicou trstinového cukru. Konce cesta zahneme tak ako na bežnej štrúdli smerom k plnke. Potom začneme plnku prekladať pásikmi z bočných strán raz z jednej a raz z druhej strany až do konca.

Štrúdľu preložíme na plech vystlaným na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme cca 30-35 minút.

Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame s jahodovým dipom, ktorý urobíme z roztlačených jahôd a trstinového cukru .

Tip: Ak pri pečení trošku plnky vytečie, vôbec to nevadí. Jednoducho ju naservírujeme spolu so štrúdľou na tanier.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky