Silvestrovská párty - ide to aj zdravšie
CHYSTÁTE SILVESTROVSKÚ PÁRTY? TREBA NIEČO PRIPRAVIŤ. MÁME PÁR ZDRAVŠÍCH TIPOV :) NA SLANO AJ NA SLADKO :)
1. Karamelovo - pekanové košíčky - na 25 ks potrebuješ:
- 200 g hladká špaldová múka T630,
- 100 g maslo,
- 10 g trstinový cukor,
- 1 kus vajce veľkosť L,
- 1/2 vanilkový struk,
na náplň:
- 600 ml smotana na šľahanie,
- 200 g nasekané pekanové orechy (môžu byť aj vlašské).
Ako na to?
Zo surovín vypracuješ vláčne cesto, zabaľ do fólie a na hodinu odlož do chladničky.
Medzitým uvar smotanu s cukrom do medovej konzistencie. Varíš cca 30 minút, konzistencia musí byť hustá. Premiešaj s orieškami a nechaj vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.
Rúru predhrej na 180 stupňov.
Cesto vyvaľkaj na pomúčenej doske na cca 3 mm plát a vykrajuj kolieska, ktoré následne vlož do plechových formičiek. Zo zbytku cesta vykrajuj hviezdičky, alebo srdiečka na ozdobenie už naplnených košíčkov. Pred pečením sprav do každého košíčka dierku vidličkou, aby sa cesto nenafúklo. Pečieš cca 8 minút.
Po úplnom vychladnutí ich naplň vychladnutou plnkou a ozdob drobnými hviezdičkami alebo srdiečkami.
2. Silvestrovské vegetky - potrebuješ:
na cesto:
- 450 g celozrnnej múky,
- 250 g masla,
- 1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov,
- 1 lyžica medu,
- 2 lyžičky soli,
na plnku:
- 250 g kvalitného masla,
- 250 g syra, napr. eidam,
- 1 lyžička červenej papriky mletej,
- 2 lyžičky bio vegety.
Ako na to?
Vypracuj cesto a rozdeľ ho na 6 rovnakých bochníkov, ktoré daj odležať na hodinku do chladničky.
Do zmäknutého masla pridaj syr, papriku, vegetu a poriadne premiešaj.
Bochníky natenko rozvaľkaj a každý potri plnkou, stoč ako roládu a nechaj v chlade jeden deň.
Rolády pokrájaj na 1/2 cm plátky a poukladaj na plech.
Peč na 180 stupňov cca 15 minút.
3. Čipsy - zo sušených jabĺk alebo mrkvové
Jablkové čipsy - jablká nakrájaj na tenké plátky a peč dochrumkava, cca 15 - 20 minút z každej strany. Môžeš posypať škoricou alebo mletým zázvorom.
Mrkvové čipsy - mrkvu očisti a nakrájaj na tenké plátky. Pokvapkaj olivovým olejom, prípadne dochutiť môžeš korením. Mrkvové čipsy stačí piecť cca10 minút.
4. Sladký cícer - nechaj cícer cez noc napučať vo vode a potom uvar. Uvarený cícer poukladaj na plech vyložený papierom na pečenie a peč asi 40 minút. Ešte kým je teplý, zmiešaj ho s lyžičou medu, trochou škorice a kokosového oleja. Peč ďalších 10 minút, kým nie je cícer skaramelizovaný.
5. Minikoláčiky - potrebuješ:
- 1 banán,
- domácu detskú výživu alebo 3-4 najemno nastrúhané jablká,
- ľanové semiačka,
- chia semiačka,
- hrnček ovsených vločiek,
- oriešky, sušené ovocie a kvalitná čokoláda - podľa chuti.
Ako na to?
Detskú výživu alebo nastrúhané jablká zmiešaj s roztlačeným banánom, semiačkami a vločkami. Najlepšie je túto zmes rozmixovať mixérom.
Pridaj sušené ovocie, nadrobno nakrájané oriešky, čokoládu, dochuť škoricou.
Zmes môžeš vyliať celú na plech alebo použiť košíčkz na muffiny a daj piecť na 30 minút.
Dobrú chuť! Prajeme krásnu silvestrovskú oslavu :)
