QUINOA = Superpotravina
Na prvý pohľad nenápadná QUINOA patrí medzi výživové "bomby". Môže se
pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent) a pýši sa aj
radom vitamínov - napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou,
thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj
nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok
alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko straviteľná. Výška obsahu
všetkých hodnotných látok u konkrétnej
vzorky quinoy záleží na kvalite pôdy a spôsobu obhospodarovania. Aj
preto sa oplatí kupovať quinou v biokvalite.
Keby ste sa stali
vegetariánom, bude vašim stálym problémom a nočnou morou dostatočný
prísun aminokyselín. S quinoou sa ale nemusíte báť - vysokým obsahom
týchto látok sa približuje sóji. Významný podiel aminokyseliny hystidínu
je dôležitý vo výžive kojencov a malých detí.
Quinoa nie je náročná
na prípravu, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú
chuť. Varí sa asi 15 minút - dva diely vody na jeden diel quinoy. Jej
veľkou výhodou je možnosť úpravy či naslano (s korením, zeleninou), tak
aj nasladko (napr. na raňajky s medom, ovocím, orechami alebo
hrozienkami). Pri pečení môžete časť bežne používanej múky nahradiť
quinoovou a zvýšiť tak výživovú hodnotu.
Olej z quinoy je vďaka
významnému množstvu antioxidantov velmi stabilný a kvalitný. Vyvážený
podiel aminokyselín spolu s vitamínmi a vysokým obsahom bielkovín
vytvára z quinoy neobvykle kompletnú potravinu. Ako náhrada klasických
obilnín sa quinoa dokonca uplatňuje aj v pivovarníctve.
