Pripravte si pesto z medvedieho cesnaku

17.05.2020

Viete, čo urobia medvede po zimnom spánku ako prvé? Začnú okusovať listy medvedieho cesnaku, ktorý im dodá novú silu a postaví ich po zime na nohy. Aj zvieratá vedia, čo je zdravé a dodáva energiu. S prichádzajúcou jarou vždy očakávam dni, kedy ho už zacítim v lese. Pamätám si, že jeho vôňa ma fascinovala od detstva. Začína rásť zhruba začiatkom marca a treba to využiť, pretože medvedí cesnak nájdete v lese maximálne 7-8 tyždňov. Potom znova o rok.

O tom, že je zdravý niet pochýb. Asi najviac sa na ňom cení to, že posilňuje imunitu a vyháňa parazity. Môžete si ho pridať nasekaný na chlebík, do polievok, šalátov, na mäso, či iných jedál. Aby ste z medvedieho cesnaku mali dlhodobý úžitok, pripravte si z neho pesto. Je to skvelý spôsob, ako konzumovať medvedí cesnak dlhodobo a stále so zachovanými živinami.

Príprava pesta prebieha bez tepelnej úpravy, je to tzv. raw záležitosť. Samotná príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Veď posúďte sami.

Suroviny:

  • 200 g čerstvého medvedieho cesnaku,
  • 1 dcl olivového oleja,
  • 1/2 čl soli,
  • šťava z 1/2 citróna.

  • Postup:
    • Listy cesnaku umyjeme a jemne vysušíme.
    • Vložíme do hlbokej nádoby, aby sme ich mohli rozmixovať na kašu. Ja už vtedy prilejem polovicu olivového oleja, aby to išlo ľahšie.
    • Následne pridám zvyšok oleja, soľ, šťavu z citróna.
    • Ak by bola hmota príliš hustá, pridajte ešte trochu olivového oleja.
    • Môžete pridať aj za hrsť orechov a všetko spolu opäť rozmixovať.
    • Pesto vložíme do sklenej uzatváracej nádoby a skladujeme v chladničke.



Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky