Pripravte si pesto z medvedieho cesnaku
Viete, čo urobia medvede po zimnom spánku ako prvé? Začnú okusovať listy medvedieho cesnaku, ktorý im dodá novú silu a postaví ich po zime na nohy. Aj zvieratá vedia, čo je zdravé a dodáva energiu. S prichádzajúcou jarou vždy očakávam dni, kedy ho už zacítim v lese. Pamätám si, že jeho vôňa ma fascinovala od detstva. Začína rásť zhruba začiatkom marca a treba to využiť, pretože medvedí cesnak nájdete v lese maximálne 7-8 tyždňov. Potom znova o rok.
O tom, že je zdravý niet pochýb. Asi najviac sa na ňom cení to, že posilňuje imunitu a vyháňa parazity. Môžete si ho pridať nasekaný na chlebík, do polievok, šalátov, na mäso, či iných jedál. Aby ste z medvedieho cesnaku mali dlhodobý úžitok, pripravte si z neho pesto. Je to skvelý spôsob, ako konzumovať medvedí cesnak dlhodobo a stále so zachovanými živinami.
Príprava pesta prebieha bez tepelnej úpravy, je to tzv. raw záležitosť. Samotná príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Veď posúďte sami.
Suroviny:
- 200 g čerstvého medvedieho cesnaku,
- 1 dcl olivového oleja,
- 1/2 čl soli,
- šťava z 1/2 citróna.
- Postup:
- Listy cesnaku umyjeme a jemne vysušíme.
- Vložíme do hlbokej nádoby, aby sme ich mohli rozmixovať na kašu. Ja už vtedy prilejem polovicu olivového oleja, aby to išlo ľahšie.
- Následne pridám zvyšok oleja, soľ, šťavu z citróna.
- Ak by bola hmota príliš hustá, pridajte ešte trochu olivového oleja.
- Môžete pridať aj za hrsť orechov a všetko spolu opäť rozmixovať.
- Pesto vložíme do sklenej uzatváracej nádoby a skladujeme v chladničke.
