Organizmus po zime - ako ho očistiť a posilniť?
Zima predstavuje pre náš organizmus veľkú záťaž. Po zime sa často cítime bez energie. Ako si očistiť organizmus a posilniť ho? Máme pre Vás pár skvelých tipov.
Kedysi ľudia úspešne predchádzali jarnej únave zmenou stravovania a očistou tela. Tradične na to slúžil pôst, ktorý vychádzal z náboženských sviatkov a začínal sa približne mesiac a pol pred Veľkou nocou. V pôvodnom poňatí išlo o veľmi prísnu diétu. Dnes už náš organizmus nie je na takéto extrémy zvyknutý, z dlhodobého hľadiska by preto veľmi nízky príjem potravy, či dokonca hladovka s najväčšou pravdepodobnosťou únavu ešte podporili, dokonca by mohli vážne poškodiť zdravie.
Miernejšiu formu pôstu si ale dopriať môžeme. V očistnom procese zohrávajú kľúčovú úlohu obličky, črevá a pečeň, najdôležitejšie orgány látkovej premeny, preto musíme nekompromisne na istý čas vyradiť alkohol, sladené nápoje, ideálne aj kávu a čierny čaj. Naopak, do pitného režimu je potrebné zaradiť čerstvé zeleninovo-ovocné šťavy, ktoré je dobré piť malými dúškami každý deň pol hodiny pred jedlom v množstve 300 až 400 ml. Základom pôstu je vylúčenie potravín živočíšneho pôvodu, minimálne je nutné počas neho nejesť mäso. Bielkoviny je treba prijímať predovšetkým zo strukovín, obilnín a tepelne upravenej zeleniny, čo vďaka vysokému obsahu vlákniny ideálne prečistí naše črevá. Pôst je dobré držať týždeň.
Po pôste by sme sa už nemali vrátiť k pôvodnému, často nezdravému stravovaniu. Pôst totiž predstavuje prechod k novým stravovacím návykom. V prvom rade skúste stravovanie celkovo odľahčiť. Mäso, si samozrejme, neodopierajte, ale rozhodne nemusí byť každý deň. Môžete ho nahradiť vajíčkami, rybami. Nezabúdajte na strukoviny - ak vás z nich nafukuje, je dobré ich vložiť na dlhší čas do vody a variť v čerstvej vode spolu s bylinkami.
Prospešný pre naše telo je vitamín C. Skvelou prílohou sú preto nové zemiaky, ktoré neobsahujú škrob. Ďalej nezabúdajme na cibuľku, čakanku, hlávkový a ľadový šalát, tiež naklíčené semienka, ktoré možno pridávať do zeleninových šalátov a smoothie, ozdobiť nimi polievky či doplniť nimi akékoľvek jedlo.
Žihľava má výrazný očisťujúci a posilňujúci účinok. Hodí sa do polievok, šalátov, nátierok alebo aj tepelne upravená do špenátu.
S jarnou očistou ale aj výživovým plánom na mieru Vám radi pomôžeme.
