Organizmus po zime - ako ho očistiť a posilniť?

14.04.2020

Zima predstavuje pre náš organizmus veľkú záťaž. Po zime sa často cítime bez energie. Ako si očistiť organizmus a posilniť ho? Máme pre Vás pár skvelých tipov.

Kedysi ľudia úspešne predchádzali jarnej únave zmenou stravovania a očistou tela. Tradične na to slúžil pôst, ktorý vychádzal z náboženských sviatkov a začínal sa približne mesiac a pol pred Veľkou nocou. V pôvodnom poňatí išlo o veľmi prísnu diétu. Dnes už náš organizmus nie je na takéto extrémy zvyknutý, z dlhodobého hľadiska by preto veľmi nízky príjem potravy, či dokonca hladovka s najväčšou pravdepodobnosťou únavu ešte podporili, dokonca by mohli vážne poškodiť zdravie.

Miernejšiu formu pôstu si ale dopriať môžeme. V očistnom procese zohrávajú kľúčovú úlohu obličky, črevá a pečeň, najdôležitejšie orgány látkovej premeny, preto musíme nekompromisne na istý čas vyradiť alkohol, sladené nápoje, ideálne aj kávu a čierny čaj. Naopak, do pitného režimu je potrebné zaradiť čerstvé zeleninovo-ovocné šťavy, ktoré je dobré piť malými dúškami každý deň pol hodiny pred jedlom v množstve 300 až 400 ml. Základom pôstu je vylúčenie potravín živočíšneho pôvodu, minimálne je nutné počas neho nejesť mäso. Bielkoviny je treba prijímať predovšetkým zo strukovín, obilnín a tepelne upravenej zeleniny, čo vďaka vysokému obsahu vlákniny ideálne prečistí naše črevá. Pôst je dobré držať týždeň. 

Po pôste by sme sa už nemali vrátiť k pôvodnému, často nezdravému stravovaniu. Pôst totiž predstavuje prechod k novým stravovacím návykom. V prvom rade skúste stravovanie celkovo odľahčiť. Mäso, si samozrejme, neodopierajte, ale rozhodne nemusí byť každý deň. Môžete ho nahradiť vajíčkami, rybami. Nezabúdajte na strukoviny - ak vás z nich nafukuje, je dobré ich vložiť na dlhší čas do vody a variť v čerstvej vode spolu s bylinkami. 

Prospešný pre naše telo je vitamín C. Skvelou prílohou sú preto nové zemiaky, ktoré neobsahujú škrob. Ďalej nezabúdajme na cibuľku, čakanku, hlávkový a ľadový šalát, tiež naklíčené semienka, ktoré možno pridávať do zeleninových šalátov a smoothie, ozdobiť nimi polievky či doplniť nimi akékoľvek jedlo. 

Žihľava má výrazný očisťujúci a posilňujúci účinok. Hodí sa do polievok, šalátov, nátierok alebo aj tepelne upravená do špenátu. 

S jarnou očistou ale aj výživovým plánom na mieru Vám radi pomôžeme.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.