Bábovka
17.05.2020
Potrebujeme:
- 230 g špaldovej múky (dala som pol na pol bielej a celozrnnej),
- 60 g rozpustenej horkej čokolády,
- 80 g rastlinného oleja,
- 2 lyžičky sódy bikarbóny,
- 2 lyžičky vínneho alebo jablkového octu, alebo citrónovej šťavy,
- 150 g trstinového alebo kokosového cukru (môžete znížiť aj množstvo cukru a pridať banán),
- 1 vanilkový cukor,
- 160 - 170 ml rastlinného mlieka,
- do cesta môžete pridať aj rozmixovanú cukinu (asi 10 cm menšej cukiny).
Postup:
Sypké suroviny navážime, pridáme mokré, dobre zamiešame - okrem čokolády, ak chceme mať dvojfarebné cesto. Alebo ju môžeme pridať do celého cesta - bábovka bude čisto čokoládová. Pre čokoholikov odporúčam poliať ešte čokoládovou polevou - kokosový olej, kakao, cukor.
Cesto dáme do vymastenej bábovkovej formy a pečieme minimálne 30 minút na 180 stupňov v predhriatej rúre. To, či je bábovka naozaj dobre upečená, zistíte špajdľou zapichnutou do cesta. Ak je suchá, bábovka je hotová.
