5 prírodných tipov na podporu imunity

27.05.2020

Premenlivé a sychravé počasie každoročne praje vírusom a chorobám. Až vtedy sa väčšina ľudí začne viac zaujímať o to, ako podporiť imunitu.

Ako to urobiť nenásilne a prirodzene, s maximálnou pomocou matky prírody? Dá sa to aj bez toho, aby vás každý deň čakala plná hrsť doplnkov výživy?

Ako podporiť imunitu?

Imunita nemá gombík na zapnutie ako napríklad televízia. Neaktivujú ju drahé suplementy, ale "maká" stále. Keď spíme, keď pracujeme - dokonca aj vtedy, keď na ňu kašleme. Okrem dostatku ovocia a zeleniny je dôležitý aj pohyb, spánok alebo to, ako zvládame stres.
Popri tom však často zabúdame na nenápadné poklady, ktoré nám s podporou imunity účinne a lacno pomôžu. Ktoré sú to?

Kyslá kapusta poteší hlavne črevá. Tento poklad bol kedysi súčasťou našej kuchyne. Postupne ju vytláčajú modernejšie potraviny, ale čo sa týka účinkov, nesiahajú jej ani po päty.

Kyslá ale aj kvasená kapusta je prirodzeným zdrojom probiotických kultúr. Obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ale aj vitamín C a vlákninu. Prospešné baktérie sa živia zvyškami vlákniny, ktoré v tenkom čreve nedokážeme stráviť. A práve kombinácia probiotík a vlákniny je dôvodom, prečo je kyslá kapusta ideálny spôsob posilnenia imunity.

Zázvor - v zime zahreje, ale chuťou prekvapí aj v osviežujúcej letnej limonáde. Obsahuje gingerol, ktorý má silné protizápalové a antioxidačné účinky. Vhodný aj ako prísada do exotických jedál. Okrem pozitívneho vplyvu na imunitu a pomoc pri nachladnutí je vyhľadávaný aj kvôli jeho schopnosti naštartovať spaľovanie tukov. 

Rakytník skrýva v bobuľkách poklad. Nazýva sa aj "prírodné zlato" a obsahuje vitamíny A, D, E, K, B a obzvlášť vitamín C. Obsahuje karotenoidy, bioflavonoidy a ďalšie bioaktívne látky, ktoré podporia imunitu za každých okolností. Semienka bobulí sú bohaté aj na nenasýtené mastné kyseliny, u ktorých sú známe účinky na zdravie srdca, ciev a mozgu. Z jednej tony plodov je možné získať iba 20 litrov oleja. Je veľmi vzácny a vyhľadávaný. Môžete ho použiť zvonka, ale aj konzumovať - preventívne ráno na lačno 1 čajová lyžička. 

Paprika obsahuje viac vitamínu C ako citrón. Zeaxantíny a luteín zo žltej papriky podporia zdravie očí, červená zase vyniká obsahom lykopénu a betakaroténu. 

Chlorella - jednobunková riasa, ukrýva v sebe nálož vitamínov, minerálov, chlorofylu aj betakaroténu. Okrem toho má extrémne vysoký obsah nukleových kyselín, ktoré tvoria absolútny základ všetkého živého na Zemi. Užívanie chlorelly sa odporúča na dlhodobej báze - vhodné je doplniť ju aj inými potravinami, ako napríklad zelený jačmeň alebo spirulina. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.